مَنجیل از شهرهای شهرستان رودبار در استان گیلان در کشور ایران است. منجیل مرکز تجاری شهرستان رودبار استان گیلان شناخته میشود. سد سفیدرود در نزدیکی این شهر ساخته شدهاست. منجیل به شهر توربینهای بادی ایران معروف است.
نام منجیل
نام شهر منجیل پیش از ظهور اسلام مانگیل بودهاست.. اما من، مان و ما پسوندهاوپیشوندهای مکانی هستند. در زبان پهلوی مانیشن (manishn) یعنی خانه، مسکن و من (man) یعنی خانه و مانیشنیه (manishnih) یعنی زندگی. منجیل یا منگیل یعنی محل سکونت گیلها برداشته شده است.
تاریخ منجیل
این شهر زمانی با نام قریه منجیل پارهای از عمارلو بود.
خاندانهای محلی و منجیل
خاندانهای حکمران محلی که بر منجیل و یا از قریه منجیل حکم میراندند عبارتند از:
مردم
جمعیت این شهر ۱۷٬۳۹۶ نفر است (آمار سال ۱۳۹۰).
زبانهای رایج در منجیل
دانشنامه ایرانیکا، زبانهای رایج در منجیل را، در زمان انتشار آن دانشنامه، این گونه نام برده است:
برخی منابع زبان لکی را نیز از زبانهای رایج در منجیل شمردهاند.
جغرافیا

نمایی از توربینهای بادی
منجیل در منطقهای کوهستانی در کرانه شرقی سفیدرود قرار دارد. این منطقهای به شدت بادخیز است. در سالهای اخیر چندین نیروگاه بادی برای تولید برق از بادهای منطقه در منجیل نصب شدهاست.
اقتصاد
درآمد اصلی مردم این شهر از راه تجارت تامین میشود. افراد از طارم سفلی و علیا و روستاهای اطراف جهت تامین برخی نیازمندیهای خود به منجیل مراجعه میکنند. بخش دیگری از درآمد مردم این شهر از راه فروش زیتون و فراوردههای آن تامین میشود. محصول اصلی این شهر زیتون است و باغات زیتون

نمایی از توربینهای بادی شهر منجیل. به دلیل خاص بودن موقعیت منجیل و وزش باد دایمی، توربینهای بادی زیادی به کار گرفته شدهاند
انرژی
منجیل شهر انرژی گیلان شمرده میشود. باد منجیل یکی از عوامل معروفیت این شهر میباشد که اغلب در بهار و تابستان با شدت بیشتری و در پاییز و زمستان با شدت کمتری میوزد. این باد از قدیم معروف به هفت باد منجیل بوده و شدت ان بقدریست که درختان زیتون را اغلب به یک سمت خم میکند. اوایل دهه هفتاد با تصمیم دولت اقدام به خرید و نصب نیروگاه بادی از کشور دانمارک گردید و پس از گذشت چند سال و فراگیری متخصصان داخلی، امروزه پروانههای بادی در کشور تولید و در نیروگاه بادی منجیل نصب میگردد و این نیروگاه پیوسته گسترش مییابد. سد سپیدرود نیز یکی دیگر از عوامل معروفیت و جذابیت منجیل است که در اوائل دهه ۴۰ بدست نیروهای فرانسوی در دهانه رودخانه سپیدرود واقع در شهر منجیل ساخته شد.

سد سفیدرود در منجیل.
پل سفیدرود در بیش از یکصد سال پیش در مکان امروزی شد
رودخانههای شاهرود و قزل اوزن در شهر منجیل بهم میرسند و ابی که از این رودخانهها میآید در پشت سد سپید رود و در دریاچهٔ سپید رود ذخیره میگردد تا نیاز شالیکاران و کشاورزان گیلانی را در بهار و تابستان تأمین نماید.
آب و هوا

مجسمه ناوشکن جماران در منجیل
«باد منجیل» بسیار معروف است و در سفرنامههای بسیاری به آن اشاره شده است. همچنین در جلسهای در آکادمی علوم پاریس در سال ۱۸۸۵ به آن پرداخته شد. دلیل این جریان هوای شدید، تلاقی آب و هوای نیمه خشک با آب و هوای مرطوب خزری در این منطقه است. این آب و هوا همچنین موجب ویژگیهای شبه مدیترانهای در منجیل میشود و باعث رشد جنگلهای بسیار پراکنده درخت سرو (Cupressus sempervirens var. horizontalis) روی تپههای منطقه و پرورش باغهای زیتون در روستاها میشود.
علل وزش باد در شهر منجیل
استقرار الگوهای متفاوت فشار در فصول مختلف سال در تلفیق با عوارض سطح زمین باعث ایجاد یکی از شدیدترین بادهای محلی ایران در جنوب دریای خزر شده است. دره سفید رود کانال ارتباطی بین دریای خزر در شمال و خشکی گسترده ایران مرکزی در جنوب میباشد. تفاوت عرض جغرافیایی این دو پهنه سبب شده تا از نظر بیلان انرژی و الگوهای گردشی هوا، شرایط مختلفی در منطقه استقرار یابد. به طوری که این تضادها در نهایت الگوهای متفاوتی از فشار را در فصول مختلف سال در سطح منطقه بوجود میآورند. نتیجه این وضعیت تبادل هوا بین پهنه آبی خزر و خشکی ایران مرکزی است. از آنجایی که دیواره کوهستانی البرز مانع از تبادل هوا در این منطقه شده است بنابراین جریان هوا فقط از طریق درههایی که عمود بر جهت ناهمواریهاست انجام میشود. در این پژوهش با بررسی آمار ایستگاههای سینوپتیک مستقر در سطح منطقه و نقشههای سینوپتیک در فصول مختلف سال، علل وزش باد، عوامل مؤثر در ایجاد آن و تغییرات ماهانه، فصلی و سالانه در ساعات مختلف روز مورد بررسی قرار گرفته است، نتایج این پژوهش عبارت است از: ۱ـ در تمام سال میزان فشار در ایستگاههای واقع در شمال البرز بیشتر از ایستگاههای جنوب آن، در محدوده وزش باد منجیل است. ۲ـ جریان باد غالب و نایب غالب در ۱۲ ماه سال در ایستگاه سینوپتیک منجیل به ترتیب، شمالی و سپس شمال غربی است. ۳ـ درصد حالات هوای آرام در ۱۲ ماه سال یکسان نبوده، به طوری که بین صفر درصد در ساعات ۵/۱۸ عصر در ماه اگوست (مرداد) تا ۹۱/۸۴ درصد در ساعات ۵/۶ به وقت محلی در دسامبر (آذرماه) در نوسان است. ?- روند تغییرات، تداوم جریان باد و درصد هوای آرام در فصول چهارگانه سال یکسان نبوده و الگوهای گردشی هوا در سطح زمین و سطوح میانی جو ارتباط دارد. بررسی نقشههای سینوپتیک نیز بیانگر الگوهای متفاوت هوا در فصول مختلف سال است، چنان که محدوده مطالعاتی دارای یک دوره هوای آرام با درصد باد کمتر در زمستان و یک دوره دارای باد با نداوم و سرعت بالا در تابستان است.
منبع :دکتر پرویز رضایی
شهر منجیل محل تلاقی سه نوع آب و هوای معتدل خزر، کوهستانی البرز و گرم و خشک مرکزی ایران نیز میباشد و از این حیث نیز هوایی منحصربهفرد دارد. همچنین به دلیل تلاقی این سه هوا، معمولاً باد نسبتاً شدیدی که اغلب در بهار و تابستان با شدت بیشتری و در پاییز و زمستان با شدت کمتری میوزد.
مناطق اطراف
|